Miziaforum's Blog

Śmierć w kąpieli w wyniku niewiedzy lub chęci oszczędzania LEGIONELLA BAKTERIA LEKOOPORNA I LEGIONELLOZA- ŚMIERĆ !! czyli Jak uniknąć tanio i szybko!

Posted by miziaforum w dniu Luty 13, 2017


OBEJRZYJ FILM !

Jak można się zarazić bakterią Legionella?

Do zakażenia chorobowego dochodzi najczęściej w wyniku wdychania aerozolu wodnego (powietrza zawierającego parę wodną), rzadziej powodem jest zachłyśnięcie się zainfekowaną wodą. Najbardziej narażone są osoby starsze, z osłabionym układem immunologicznym lub przewlekle chorujące (to oczywiście wyjaśnia, dlaczego zaczęło się od weteranów).

Najczęstsza postać choroby charakteryzuje się objawami typowymi dla zapalenia płuc: złym samopoczuciem, gorączką, bólami w klatce piersiowej, kaszlem i trudnościami w oddychaniu. Śmiertelność sięga kilkunastu procent, a w warunkach szpitalnych (osoby osłabione) jest nawet większa.

Szacunki Światowej Organizacji Zdrowia mówią o 20–100 tys. zgonów rocznie, ale nie są one precyzyjne, bowiem sama organizacja przyznaje, że w wypadku legionellozy przyczyną śmierci jest najczęściej niewłaściwie postawiona diagnoza. Lekarze po prostu nie rozpoznają choroby i bezskutecznie próbują ją zwalczać, postępując jak przy zwykłym zapaleniu płuc.

Inne odmiany choroby to tzw. postać pozapłucna, powodująca uszkodzenia innych narządów, np. mięśnia sercowego, nerek czy wątroby (występuje rzadziej, ale jest nawet groźniejsza) oraz tzw. gorączka Pontiac, dająca objawy przypominające zwykłą grypę.

Ta druga była do niedawna raczej bagatelizowana i traktowana jako kilkudniowe schorzenie, sygnalizujące obecność pałeczek Legionella w danym środowisku (a więc skłaniające przede wszystkim do działań prewencyjnych), jednak ostatnio pojawiają się publikacje medyczne, wskazujące na występowanie jej przewlekłych postaci, objawiających się m.in. nawracającym kaszlem, niską odpornością na infekcje albo przewlekłym uczuciem przemęczenia.

Dlaczego choroba legionistów?

Bakterie rodzaju Legionella licznie występują w naszym otoczeniu – znajdziemy je w wodach śródlądowych i morskich, a także w glebie. Do zakażeń nimi wywoływanych dochodzi zapewne co najmniej od czasu, kiedy to ludzie zaczęli wykonywać pierwsze urządzenia do podgrzewania wody w celach kąpielowych, a potem wyposażać domy w instalacje ciepłej wody użytkowej. Jednak dopiero w 1976 roku zidentyfikowano związane z tym zagrożenia – po zjeździe jednego z amerykańskich związków weteranów II wojny światowej (konwent Legionu Amerykańskiego), który odbył się w Filadelfii w rocznicę podpisania Deklaracji Niepodległości USA.

Podniosłe uroczystości skończyły się tragedią – na nieznaną wtedy chorobę zapadło blisko 200 osób mieszkających w jednym z hoteli, z czego 34 zmarły na ostre zapalenie płuc. Intensywne badania (czy może raczej dochodzenia) przyniosły rezultat – ustalono, że przyczyną ich zgonu była nieopisana wcześniej bakteria, którą na cześć pierwszych rozpoznanych ofiar nazwanoLegionella pneumophila, a chorobę – legionellozą.

Obecnie znamy już wiele gatunków bakterii z rodzaju Legionella, ale najgroźniejszym pozostaje wciąż ten zidentyfikowany po konwencie w Filadelfii. Mikroby te rozwijają się najlepiej w temperaturze 25–45°C, a sprzyjające temu czynniki to: zastoiny wody; obecność podłoża bogatego w żelazo i mangan; występowanie innych mikroorganizmów

IDEALNYM ROZWIAZANIEM JEST ZASTOSOWANIE BOJLERA MIEDZIANEGO MIEDŻ ZABUJA BAKTERIE LEKOOPORNE PODNIESIENIE TEMPERATURY DO PONAD 54 STOPNI CELSJUSZA I MIEDZIANY BOJLER ELIMINUJE JE CAŁKOWICIE

Biobójcze i biostatyczne działanie 

Miedźi

Zdolności biobójcze oraz biostatyczne miedzi są znane od tysięcy lat, lecz potencjał tego metalu nie jest dostatecznie wykorzystywany. Dowody naukowe wskazują, że miedź ma właściwości antybakteryjne i jest w stanie unieszkodliwiać mikroorganizmy patogenne, które zagrażają zdrowiu i życiu ludzi. We współczesnym świecie miedź oraz jej stopy, na przykład mosiądz, są stosowane m.in. do produkcji przyrządów medycznych, urządzeń wentylacyjnych i klimatyzacyjnych, a także przedmiotów często dotykanych, takich jak klamki u drzwi, kurki kranowe, przełączniki światła, deski sedesowe, blaty stołów i poręcze schodów. Powierzchnie wykonane z miedzi lub jej stopów, szczególnie narażone na zanieczyszczenia biologiczne, przyczyniają się do wspomagania procesów dezynfekcji, co zwiększa jej skuteczność [2].

Przeciwdrobnoustrojowe działanie miedzi jest trwałe i występuje przez cały okres użytkowania przedmiotów, które zostały z niej wykonane. Zaletą miedzi jest również to, że wykonane z niej sprzęty mogą podlegać recyklingowi oraz że odzyskany metal zachowuje właściwości biobójcze [3].

W placówkach medycznych szczególnym zagrożeniem są oporne na metycylinę szczepy Staphylococcus aureus (MRSA – methicillin-

-resistant Staphylococcus aureus). Z badań przeprowadzonych przez zespół Michelsa i wsp. (2009 r.) wynika, że powierzchnie pokryte miedzią mają zdolność ograniczania liczby bakterii przenoszonych przez dotyk, w tym MRSA [4].

Badania przeprowadzone w celu sprawdzenia właściwości antybakteryjnych miedzi wykazują, że w przypadku zanieczyszczenia bakteriami powierzchni wykonanych z materiału, którego co najmniej 65% stanowi miedź, w ciągu około dwóch godzin dochodzi do eliminacji 99% tych drobnoustrojów. Stwierdzono, że obecność miedzi w składzie powierzchni w placówkach szpitalnych zmniejszyło ryzyko zakażeń o 40,4%. Zachorowania spowodowane zakażeniami bakteryjnymi stanowią w szpitalach 35–80% wszystkich zakażeń [3]. W tej sytuacji zastosowanie miedzi znacznie wspomaga redukcję zakażeń szpitalnych. Właściwości dezynfekcyjne miedzi należałoby jak najszerzej wykorzystywać, szczególnie w takich placówkach, jak żłobki, przedszkola, domy opieki oraz w tych obiektach użyteczności publicznej, w których może wystąpić zakażenie.

==================================

LINKI DO NAUKOWYCH OPRACOWAŃ I WYDANYCH ATESTÓW POZWALAJĄCYCH NA STOSOWANIE W STYCZNOŚCI Z ORGANIZMEM LUDZKIM

Drobnoustroje badane i zwalczane w testach laboratoryjnych EPA[edytuj]

Zabite przez stopy miedzi bakterie w nadzorowanych przez EPA testach:

  • Escherichia coli O157:H7, przenoszona drogą pokarmową, powoduje wycofywanie żywności na wielką skalę
  • Gronkowiec złocisty oporny na metycylinę (MRSA), jedna z najżywotniejszych, odpornych na antybiotyki bakterii, powszechna przyczyna zakażeń szpitalnych i pozaszpitalnych
  • Staphylococcus aureus, najpowszechniej występujący szczep ze wszystkich Staphylococcus (gronkowców), zakażenie może prowadzić do zagrażających życiu chorób, m.in. zapalenia płuc i zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych
  • Enterobacter aerogenes, bakteria powszechnie występująca w środowiskach szpitalnych powodująca oportunistyczne zakażenia skóry i wpływająca na inne tkanki ciała
  • Pseudomonas aeruginosa, bakteria atakująca osoby o obniżonej odporności, atakuje drogi oddechowe i moczowe, skórę i krew.
  • VRE, druga po MRSA pod względem częstości zakażeń szpitalnych

Stopy miedzi przeciwdrobnoustrojowej zarejestrowane w EPA

Następujące grupy stopów zostały poddane testom i dopuszczone: C11000, C51000, C70600, C26000, C75200 i C28000.

Numery rejestracyjne powyższych grup w systemie EPA:[45]

Grupa Zawartość miedzi ( %) Numer rejestracji
I 95,2 do 99,99 82012-1
II 87,3 do 95,0 82012-2
III 78,1 do 87,09 82012-3
IV 68,2 do 77,5 82012-4
V 65,0 do 67,8 82012-5
VI 60,0 do 64,5 82012-6

Potwierdzone przez EPA właściwości przeciwdrobnoustrojowe (antybakteryjne i bakteriobójcze) miedzi

Po rejestracji w EPA miedź oficjalnie może pochwalić się na rynku USA następującymi właściwościami: Testy laboratoryjne wykazały, że czyszczone regularnie:

  • Stopy Miedzi Przeciwdrobnoustrojowej powodują stałą redukcję zanieczyszczenia bakteryjnego na poziomie 99,9% w przeciągu 2 godzin
  • Stopy Miedzi Przeciwdrobnoustrojowej eliminują ponad 99,9% bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych w przeciągu 2 godzin.
  • Stopy Miedzi Przeciwdrobnoustrojowej wykazują stałe i nieprzerwane działanie przeciwdrobnoustrojowe, skutecznie eliminując ponad 99,9% bakterii w przeciągu 2 godzin
  • Stopy Miedzi Przeciwdrobnoustrojowej eliminują ponad 99,9% bakterii w przeciągu 2 godzin i eliminują 99% bakterii nawet po ponownym zanieczyszczeniu
  • Powierzchnie ze Stopów Miedzi Przeciwdrobnoustrojowej pomagają zahamować przyrost bakterii w przeciągu 2 godzin pomiędzy rutynowym czyszczeniem i działaniami sanityzującymi.
  • Testy potwierdziły działanie przeciwdrobnoustrojowe (antybakteryjne i bakteriobójcze) przeciwko Staphylococcus aureus, Enterobacter aerogenes, MRSA, Escherichia coli O157:H7 i Pseudomonas aeruginosa.
  • W rejestrze EPA zaznaczono że „stopy miedzi przeciwdrobnoustrojowej mogą być używane w szpitalach i innych placówkach służby zdrowia, budynkach użyteczności publicznej i komercyjnej oraz w budynkach mieszkalnych”.

Użyteczność stopów miedzi przeciwdrobnoustrojowej w służbie zdrowia potwierdzona przez EPA

W rejestracji stopów miedzi w EPA zaznaczono jej użyteczność dla służy zdrowia, a więc producenci korzystający z technologii miedzi przeciwdrobnoustrojowej w USA mogą reklamować swoje produkty jako bakteriobójcze i zwalczające potencjalnie zabójcze bakterie.

Testy opłacił Departament Obrony Stanów Zjednoczonych (DOD) poprzez Telemedicine and Advanced Technology Research Center (TATRC), podlegający United States Army Medical Research and Materiel Command (USAMRMC). DOD

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: